WaterWerk

Dit muzikale theaterspektakel gaat over het graven van het Kanaal Buinen- Schoonoord van 1926 tot 1930. Daar waar vroeger het riviertje de Hunze kronkelde, stroomt nu het kanaal. Het kanaal is aangelegd als werkverschaffingsproject. Honderden werklozen hebben aan het kanaal meegewerkt.

Deze voorstelling laat zien en horen hoe er niet alleen met de hand nog gegraven werd, maar ook hoe het leven vol modder, kou en weinig loon was. Hoe zag het dagelijks leven van de mannen en hun gezinnen eruit, welk plezier hadden zij en wat is er allemaal gebeurd bij het graven? Vele scènes komen langs over het harde werken, de ruzies, een brand, vondsten die er gedaan zijn tot hoog bezoek en de onmogelijke liefde tussen twee jonge mensen. Kinderen die spelen tussen en rond de werkenden, enz. Bij de aanleg werd gedacht, dat het kanaal meer werkgelegenheid en handel zou brengen voor Drenthe, maar door de komst van de auto en betere wegen is het kanaal in 1966 voor scheepvaart weer gesloten en hier eindigt dan ook de voorstelling mee.

Spel
Het stuk wordt gespeeld door een aantal professionals en een gezelschap van talentvolle amateurs, jongeren en kinderen. Zowel voor als achter de schermen werken veel vrijwilligers mee. Er wordt samengewerkt met verschillende scholen in de omgeving van Borger.

Regie, (bege)leiding en muziek
De artistieke leiding en de regie is in handen van Marij van den Heuvel uit Bronneger. Marij is tevens de schrijfster van het stuk. De muziek wordt verzorgd door leden van het Orkest van de Veenkoloniën. “Watermusic” van Händel staat centraal en wordt gespeeld door circa 10 blazers uit het orkest o.l.v. Lubertus Leutscher.

NB. De 1e editie van Festival GrondToon is uitgesteld naar 2020.