Hoofdprogramma: WaterWerk

Festival GrondToon presenteert: Waterwerk

Het verbijsterende verhaal van het zinloze graven van een kanaal tijdens de werkverschaffing in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Leven, lijden en liefde aan de rand van het kanaal Buinen-Schoonoord en langs de oevers van de Hunze in het ongetemde Drentse landschap.

In de film Waterwerk volgen we een katholiek gezin, overgeleverd aan de werkverschaffing. Vader en oudste zoon graven zich een weg door de modder. De jongste zoon zoekt zijn weg in de plaatselijke kerk als misdienaar. Op zijn schouders rust de stille hoop van de familie dat hij hen op een dag uit de armoede zal tillen. We zien hoe verschillende lagen van de bevolking hun heil zoeken in het ongetemde Drentse landschap, werkend aan een beter leven voor degenen die na hen komen. De hoge heren die klinken op economische voorspoed, de arbeiders die feest vieren bij de opening van het kanaal en een jong stel dat elkaar vindt aan de oevers van de Hunze. 

Een leven waarin keiharde verliezen geïncasseerd worden. Hoe het kanaal in onbruik raakt, hoe de oudste zoon omkomt bij een bedrijfsongeluk en hoe de prille liefde van de jongste zoon onbeantwoord blijft, opgesloten in het keurslijf van de klassenverschillen en het dogma van de kerk.

Waterwerk is een aangrijpende filmische voorstelling van cineast en regisseur Sander Roux gepresenteerd in de open lucht op een groot beeldscherm, ondersteund door verteller  ( Brenda Hauer ) en live muziek van blazers van het VKSO en vele amateurspelers uit de regio.  

Te zien op zaterdag 6 juni 2020, bij de sluis tussen Borger en Ees, onderdeel van het Festival GrondToon