Festival GrondToon

Festival GrondToon 20|22 in 296 woorden

GrondToon is het nieuwe festival dat plekken in de gemeente Borger Odoorn herontdekt.

Wij sluiten daarmee aan bij de provinciale meerjarige culturele doelstelling ‘Verhaal van Drenthe’. Een project dat inzet op de (laagdrempelige) verbinding van cultuur en platteland

In 2017 hebben we met het vertellen van deze verhalen al geëxperimenteerd tijdens de testeditie van het festival GrondToon in het gehucht Bronneger. Daar stond de geschiedenis van de verbindingen van water, spoor en wegen en de bij het tijdsbeeld behorende ambachten centraal. Dat succes vormde  de basis voor onze ambities met GrondToon 20|22.

Voor ‘GrondToon 20’ maken we ons sterk voor de productie ‘Waterwerk’. Een het verhaal over het ontstaan van het Kanaal Buinen-Schoonoord en de bijbehorende sluis in Borger. Hierover hebben we mooie, boeiende en betekenisvolle verhalen bijeengebracht en bewerkt. Die verhalen brengen verborgen geschiedenissen weer tot leven en spreken voor een groot en breed publiek tot de verbeelding.

Gedurende het komende half jaar gaan onze enthousiaste amateurspelers onder leiding van de jonge regisseur Sander Roux aan de slag met het vormgeven van die verhalen. 
De theatrale setting van die verhalen wordt de komende maanden filmisch vastgelegd. Die film vormt de basis voor de multimediale live-performance ‘WaterWerk’ waarbij de ‘stomme’ film wordt aangevuld met een verteller en korte theatrale momenten.  Musici van het Veenkoloniaal Symphonieorkest denken mee over bij de film passende muziek en voeren deze ook uit als onderdeel van de theatrale setting. Alle meespelenden (musici/acteurs) zijn amateurs in de ware van het woord; oprechte liefhebbers.

Het productieteam dat de testeditie ‘GrondToon 2017’ op de planken zette vormt ook nu weer de basis. 

Concrete betrokkenheid en medewerking/advisering van de gemeente Borger-Odoorn, de provincie Drenthe alsook het burgerinitiatief Borger/Ees is geborgd. Belangrijke fondsen en de locale Rabobank Borger hebben zich eveneens aan ons festival GrondToon verbonden.